Misbrug af enhver art kan rive hverdagen fra hinanden og ødelægge både jobmuligheder og forhold til familie og venner. Især hvis du lider af alkoholmisbrug kan dagligdagen være svær. Alkohol er en naturlig del af dansk kultur, så man konfronteres ofte med alverdens spiritus i mange sammenhæng.
Måske kan det virke uoverskueligt at gå i alkoholbehandling, men herunder kan du få et helt basalt overblik over, hvilke former for alkoholbehandlinger, der kan hjælpe dig.
Tegn på alkoholmisbrug
- Du drikker mere end planlagt
- Du skændes ofte med din familie om dit forbrug af alkohol
- Du forsøger at skjule dit forbrug
- Du lover at stoppe eller drikke mindre, men kan ikke holde løftet
- Du udvikler faste drikkevaner
- Du oplever blackouts, hvor du ikke kan huske, hvad der er sket, imens du var fuld
- Du er nødt til at drikke mere og mere for at få den samme effekt som tidligere
- Du drikker hurtigt dine første drinks for hurtigere at opleve alkoholens effekt
- Du drikker alene
- Din personlighed ændrer sig, når du bliver fuld
- Du drikker for at håndtere ubehagelige følelser
Kan du nikke genkendende til disse punkter, er det værd at overveje, om du bør søge hjælp. Måske virker det voldsomt at gå direkte i et behandlingsforløb, men så kan du eventuelt ringe til Dansk MisbrugsBehandlings alkohol Hotline: 78 75 22 61.
Er alkoholbehandling gratis?
Du har ret til anonym og gratis behandling. Dette er vedtaget ved lov, så hvis du er bekymret for, hvorvidt du kan betale for behandlingen, skal du ikke være bange. Du skal blot tage kontakt til din kommune, og så kan de hjælpe dig med at finde vej til et behandlingsforløb.
Der findes også private behandlingstilbud, som du ofte kan finansiere via diverse forsikringer.
Hvad er døgnbehandling?
Som navnet antyder betyder døgnbehandling, at du bor på et behandlingscenter og modtager hjælp døgnet rundt. Det er de færreste, der reelt har brug for døgnbehandling, men det kan være et godt valg for folk, der er særligt socialt belastede.
Hvad er ambulant alkoholbehandling?
Kort fortalt: Gå i behandling, men bo hjemme. Det er de færreste alkoholmisbrugere, der har brug for døgnbehandling, og langt de fleste får lige så stor gavn af ambulant behandling som døgnbehandling.
Som nævnt ovenfor kan du bo hjemme, passe dit job og samtidig gå i behandling udenfor din arbejdstid. Det kan være hårdt at være væk fra din dagligdag i lange perioder, og derfor kan den ambulante metode være god, så du stadigvæk kan have støtten, trygheden og hyggelige stunder fra din familie, venner og kollegaer.
Hvad er antabus?
Det er en medicin, der forhindrer nedbrydningen af alkohol i leveren. Når du drikker alkohol, får du det derfor meget skidt, og det kan sænke dit forbrug alkohol. Det er dog vigtigt at huske, at antabus ikke er en løsning på dit misbrug. Det er ikke en konkret alkoholbehandling, som forholder sig til dit misbrug. Du vil stadigvæk have trangen til at drikke, hvis du ikke finder frem til et behandlingsprogram, der kan hjælpe dig med at få misbruget under kontrol.